‘Un adéu a la tribu’ de Toni Mollà: crònica i diari

Portada del llibre. Font: Eixam Edicions.

“Un adéu a la tribu. Dietari d’hivern a Nova Anglaterra” és el nou llibre de Toni Mollà que va ser publicat el passat set de novembre de la mà d’Eixam Edicions. Mollà, a més d’escriptor, és periodista, doctor en sociologia, professor de periodisme a la Universitat de València i cap de Planificació de la Direcció de Ràdio Televisió Valenciana. Com que és l’encarregat de l’assignatura d’Estructures de la comunicació i indústries culturals a la UV, és professor meu.

Tot i no haver tingut el gust d’haver llegit aquest dietari del viatge que realitzà Toni als Estats Units al 2011 per a fer una estada com a professor visitant a la Universitat de Brown —institució membre de la Ivy League, la lliga de les vuit universitats privades més respectades i afamades del món—, després d’assistir a la presentació que feu l’autor a la Universitat tinc clar que ben aviat encetaré la lectura del seu llibre.

“Un adéu a la tribu” és la continuació que escriu el de Meliana després de publicar al 2010 un altre anàlisi de la societat nord-americana que, des d’una òptica personal i alhora professional, ens relata un altre viatge que feu a la costa oest dels Estats Units i que duia per nom ‘Més enllà de San Francisco. Viatge per Califòrnia tot esperant Obama’.

La presentació del llibre estigué a càrrec de Josep Lluís Gómez Mompart i de Carmen Manuel, ambdós catedràtics de la UV. Manuel ens explicà als assistents que el treball de Toni Mollà evidencia les diferències entre els ciutadans dels Estats Units i els espanyols o europeus, però mantenint al mateix temps la perspectiva del viatger i la del periodista i professor d’universitat.

Per a Carmen, especialista en narrativa nord-americana, aquest diari s’apropa als yankis d’una forma madura, que ressalta les contradiccions d’aquest país, i també mostra al narrador sincer i profund, íntim. I és que, segons s’explicà a l’acte, l’escriptor hagué d’embarcar-se en aquest viatge dos dies després d’haver perdut el seu pare. Aquest fet és el començament del llibre i un punt clau al llarg del relat que apareix de forma puntual.

Per l’altra banda, Mompart es mostrà proper al text que el seu amic ens presentava, i destacà el nombre important d’elements del llibre amb els que tenia una gran sintonia. No es tracta de la mirada d’un simple viatger sinó que va més enllà a través dels detalls que ens explica de forma elaborada i extensa, i de la manera en que atrapa al lector la prosa de Mollà.

Amb tot, el catedràtic de periodisme tractà de fer-li una crítica breu al seu company recordant-li que en aquest llibre no s’hi trobava la ironia “de Toni”, el seu sentit del humor que tots els seus amics “coneixen i agraeixen”, però ric en quant a l’expressió d’intimitat i sobre els seus sentiments.

Ja en paraules de l’autor, l’obra es defineix com una part més de tot seu treball literari mitjançant el qual ell tracta de crear un personatge, construir el seu propi personatge, com qualsevol persona que escriu un dietari: “Una autobiografia, des d’un enfocament moral, per a fer un personatge que és Toni Mollà”.

En resposta a les qüestions que sorgiren, Mollà afirmà que la visió sobre la seua vida i el seu treball rau en la cultura, als llibres i al coneixement en general. De fet un dels motius que té per a escriure és agrair a tots aquells que en algun moment li han fet arribar determinats llibres, i als llibres mateixos.

I és que, al igual que moltes persones de la seua generació, Toni Mollà va ser el primer universitari de sa casa: “La cultura en general, els llibres, ha sigut la meua forma de promoció social. El meu ascensor. Per això he utilitzat la cultura, les cites dels llibres, com una forma d’agraïment a la manera mitjançant la qual jo entenc el món, a través de la cultura ”.

Anuncios

Un pensamiento en “‘Un adéu a la tribu’ de Toni Mollà: crònica i diari

  1. Pingback: Ressenya | Toni Mollà

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s